16 Mayıs 2016 Pazartesi

Maastricht

Avrupa Birligi'nin simge sehirlerinden birisi. Ulasim icin Dusseldorf havaalanini da secebilirsiniz. Hollanda'nin guneyindeki bir sehir, Schiphol havaalanina 2,5 saat kadar uzakta. Belcika ve Almanya topraklari arasinda kalan, Hollanda'nin guney burnu.
Eski sehir icinde 3 adet buyuk meydan ve bunlari cevreleyen surlar var.



Sur duvarlarinin gectigini gostermek icin camekanda oyuk acmislar,
 Ayni camekanin karsi tarafi:

Fons Olterdissen, yerel bir sair. Cocuklar siire ozenir umarim.
 Doga tarihi muzesi gordugum her sehirde gitmeye calisiyorum, burada cok buyuk degil ama gezmesi yine de eglenceli. Yalniz nedense pek ingilizceyi muzecilikte sevmemisler. Elinize dosya ile tercume verselerde, yorucu geliyor bana.





 Doga tarihi muzesi icerisinde dogadan esinlenilerek yapilmis gundelik yasamda kullanilan malzemelerin anlatildigi bir bolum vardi; fotografa ilgi cekmek icin neler de uretiyorlar?
 Sehrin surlarinda bir kapi;
 Sehir surlari ve cevresindeki su kanali


 Mühendisliklerin geldigi son nokta olsa gerek, Turkiye'de bu kursuyu universitesinde kuran tum yoneticeleri simdiden tebrik ederim.



 Kliselerinden bir tanesini ibadete kapamislar, kitabevi ve kafe yapmislar.

 Bu heykel ilginc bir yaraticilik tasiyor. Yakininda bir ekran ve para kutusu vardi, 1 Euro attiginizdaki gaz ile elindeki alev makinasi yaniyor, bekleyip denk getirdim, elindeki atese dikkat edin.Heykel Jean-Pierre Minckeler'e aitmis; bilgi icin tiklayin Aydınlatma için gası kullanmayı kesfetmis.
 Maastricht gezisinin sonu.

9 Mayıs 2016 Pazartesi

Bir günde üç ülke - Aachen (DE)- Maastricht (NL) - Kanne (B)

Bu Ocak ayinda Maastricht'te bulunma sansi ile ayni gunde 3 ulkeyi gorebildim. Birbirine bu kadar yakin 3 ulkeden bazi resimleri paylasayim.
Gezime Maastricht ana tren garindan basliyorum;
Aldigimiz bilet bolgeye ozel bir bilet; bir gün 3 ülke, toplu tasim araclari 18.5 Euro (Euroregio ticket) Yazin bu agaclarin goruntusunu gormeyi cok isterim, arkada NS Hollanda trenleri, cift katli.


 Çok zevkli bir otobüs yolculuğu ile 55 dakika içerisinde Aaachen ana tren garina varabilirsiniz; burada inip sehire biraz yuruyerek de ulasabileceginiz gibi; Theater de cok merkeze yakin inmis olabilirsiniz, geri donusunuzde binis icin zaten Theater duragini oneririm.
Aachen ana tren gari; Hauptbahnhof: Almanya'da sehrin ulasim kalbi, baslangici; tüm dünyaya kapiniz.
 Theater:


 Bu garip yaratiklarla neden cok ilgileniyorlar bilmiyorum.




 Maket trenler, arabalar, epey buyuk dukkanlar var boyle.

 Sehrin uzun sureyle ne kadar yukseldigini, yeni katlarin eklendigini gorebileceginiz bir kesit.





 
Eger Aachen'da Turk lokantasi istiyorsaniz buraya ugrayin. Avrupa'da Turk lokantalarinda tezgahta ve kasada kadinlari gordugum ilk yer. Aman sasirmayin Turkce konustugunuzda anlamayan tezgahtar olabilir, nereliydi bilemiyorum, konusmama esas sahibe yardimci oldu. Turkce'mi begendi ve sohbet ettik biraz. Kucuk bir isletme ama hosuma gitti, ilginctir uzakdogulu turist bir yasli cift bile vardi.
 
Geri donup Maastricht gezebilirsiniz kısaca meydanda ufak bir gezi hosunuza gidebilir, Febo'dan "kaassoufle" deneyin; ben seviyorum. Kızarmış peynir; ilk aldıgınızda sicak olabilir, aman dikkat:

Maastricht icin kisa vakit ayirabilirsiniz; ama uzunca gezmek icin Maastricht'e ozel bir sayfa acacagim; sehirde ilginc, hos estetik alanlar da bulmak mumkun.
Belcika topraklarina gecebilmek istemistim; Liege yakinda biryer ama Belcika guvenliginde sorun yasamamak ve gune sigdirmak icin Maastricht merkezden 34 numarali otobus ile Euroregio ticket ile ulasabilirsiniz. Internet nelere kadir, calisan "minibus"un resimlerini bile bulmak mumkun; 34 nolu hattın bilgisi için tıklayın. Bendeki bileti sofor ilk seferde anlamadi, makine takimadi. Uzerini okuyunca ikna oldu. Bu minibus ile Maastricht icinden gecip, ilginc bir yolla, Hollanda'nin en yuksek noktasina yakin biryerden geciyorsunuz. Son durak Belcika topraklarindaki bir koy "Kanne".
 Kanne Riemst'in bir köyü, yanından kanal geçiyor, güzel bir köprüsü var.

Son olarak bir aksam yemeği yedim Belcika'da; Heukske restaurant. Balık deneyin: yaninda haslanmis garnitur, bitiremedigim kadar bol patates kizartmasi, ve taze salata geldi. Fiyata dahil ve bolca idiler. Aksam Maastricht'e geri dondum; merkeze yol 25-30 dakika kadar tutuyor. Kanne'de bulcaginiz pek onemli birsey yok, ancak Belcika'da bulunmus olmak ve birkac hos restoran denenebilir; isteyene Turk donercisi bile vardi.
Balık kızartılmıs idi, biraz agir gibi ama, denenebilir; Belcika ve Hollanda'da kziartma cok temel bir pisirme yontemi, tum bu baligi kizartip oyle servis ettiler.