18 Temmuz 2014 Cuma

Sakız (Chios)- Kekik degil keklik otu!

Sakız (Chios), 2011 ve 2014'te 3 yil ara ile

Çeşme'nin karşısında ulaşımı oldukça kolay bir Yunan adası. İlk defa gunubirlik 2011 yilinda gitmisiz. O seferde feribot fiyatlari cilginca ucuzdu. Simdi biraz artmis, bu yil internetten alip 10 yasindaki oglumla birlikte 2 eriskin 44 Euro tuttu. Ve bu yil konaklamali gittim, Yunan adalarinda denizi daha begeniyorum, Sisam gezimizde Mykali plaji cok aklimda kalmisti. Kuşadasindan kalkişli feribotlarda adambasi fiyat 50 Euro'lari buldugu icin, Sisam maalesef listemden cikiyor artik.
Evet simdilik bir merak uyandirsin diye giris seklinde bazi ilginc noktalarla bu gezilerimdeki deneyimlerimizi paylasayim. Vakit bulursam tamamlarim.

Kekik değil keklik otu!

Farklı bir blogda adada herseye kekik eklendiğini yazan birisi ile karsilasmistim, evet gercekten patates kizartmalari, salatalar bir ot dokulu olarak geliyor. Eşim almami istedi, KeyFood marketten alayim diye planlarken, kokularina bakarak uzerinde ORIGAN yazan bir baharati aldim emin olmadan. Ama emin degilim, kekik degil sanki, kekik de yazmiyor uzerinde. Lokantada esim dogrulamak uzere sorunca, garson "Kekik degil keklik otu, oregan döküyoruz" demis. Burnumuza güvendigimiz iyi olmus, koklayarak dogru otu almisiz. Birsey daha ogrendik, neymis: Herseyin uzerindeki kekik degil, keklik otuymus. (Origanum vulgare).


Grek salatayi fiyatı ve basitligi icin begenmeyenler var. Ama hem yapmasi kolay, hijyen sorunu cok az, hem de icerisinde zeytin ve beyaz peynir gibi ekstralari ile doyurucu oluyor. Kullandiklari sogan ise aci degil, hatta kokusu yok desem mi? Peynirinin uzerinde ise oregan.


Adada 1912 hic unutulmamis. Kendilerinin ozgurluk yili kabul ediyorlar. Ve bu ani da degisik resmiler ile unutturmuyorlar. Ben son kaldigim otelde de gorunce, 2011'de denizcilik muzesinde cektigimi burada paylasmak istedim, resimde kullanilan teknige dikkat, gelen gemilerin abartili heybetlerine bakin.

2012 yilinda kurtuluslarinin yuzuncu yillarini kutlamislar, limandaki eski sinema binasina giydirme yapmislar. Ne yazik ki, bu bina izbe sekilde duruyor. Bir de benim aklima gelen, ikinci dunya savasinda kimin denetimine girmislerdi, hatirliyorlar mi acaba?
Neyse, gecmisteki hatalari yeni nesillerin surdurmemesi lazim. Artik dostuz! Bunda bizim onlari kalkindiran seyahatlerimiz de katki veriyor olabilir. Ada 3 yilda bence daha toparlanmis. Halklar dosttur! Heryerde size olumlu davraniyorlar. 
İlk gidisimiz 2011 yilinda sadece merkezi gezmis, muzeleri gormustuk. Denizcilik muzesi oglumun cok ilgisini cekmisti. Bir de benim ilgimi Koreas Kutuphanesi cekmisti. 

Koreasin karsisindaki yerin eski fotografi yukarida, yenisini ileride koyarim, buradaki okulun tadilatini bitirmisler.
2014 yilindaki gezimizde, konaklama planladim. Gozume Karfas bolgesini kestirmistim.Iyi de etmisim. Merkezden otobus ile ulasim sagladim, taksi parasindan git-gel 20 Euro kar ettim. Plaji muhtesem. Manzarasi da, karside Cesme'yi goruyorsunuz. Hatta gece manzarasi bile muhtesem. Asagidaki fotograftaki aydede dikkat!

Gezi sirasinda, tripadvisor'dan onerilen lokanta deneyelim dedik, Dionysos kotu bir tecrube oldu, ayrica kalamar kizartma yememek gerekmis onu ogrendim. Kupkuru tum suyunu kaybetmis, zor yeniyordu.
Karides kizartma denemesi de ilginc oldu. Onumuze geleni nasil yiyecegimize karar veremedim, ama hadi deneylim dedim. Resimdekileri tum olarak yiyebiliyorsunuz. Tam kizartinca kitir kitir olmus herseyi yeniyor. Yine de garsona sorma ihtiyaci duyduk, "hepsi, tumu" diye yanit aldik.

Bu gezide 2 gun araba kiralayip, icerideki farkli yerleri de gezmek istedim. Adada cok ilginc trafik isaretleri var, paylasalim.
 Bu yatakli olanla ilgili ben espri yapmayayim, siz istediginizi kendiniz uydurursunuz ;)
Bundan da baska yerde goreniniz oldu mu? Geri geri sokakta surebilirsiniz!

Pirgi benim hosuma gitti, ilginc bir estetik katmislar binalara.

Bu gezimizden aldigimiz ilginc ayrinti. Mandal!
Evet plajda eşim farketti, plajdaki aluminyum sezlonglarin kenarinda havlular ucmasin diye kullaniyorlar. Turkiye'de var mi bilmiyorum, ama marketten edindik Sakiz'da. Buyuklugu anlasilir umarim.


Su haliyle bile epey birseyler oldu. Simdilik bu kadar.Sakiz gezisi yapanlara iyi tatiller.

Önemli ipuçları:

Karfas konaklamak icin plaji da oldugundan bence guzel. Otobusu (biz 9 numara ile gittik) sehir merkezinde, Turizm informasyon burosundan 200 metre yukarida sagdan Mavi Otobus duraklarindan kalkiyor, bileti karsidaki giseden alabilirsiniz. 1,5 Euro.[Bilet soforden de alinabiliyor, ama fiyat artiyormus] Yol 45 dakika surse de, zaten feribot inisindan sonra oda giris saatine derken yolda da etrafi seyredip gidebilirsiniz. Bizim buyuk 1 parca bavulumuza da kimse birsey demedi.
Diger guzel plaj Lithi, ancak yatiya tesis yok.
Karfas'ta plajda semsiye+2 sezlong 8 Euro. Ama eger erken kalkarsaniz plaja sifir lokanta ve aparti olan Karatzas'in 20 kadar semsiyesi var ve guzel haber, icecekleri aldiginiz icin semsiye parasi almiyorlar. (Kahve 2,5 Euro, Bira 3 Euro (yaninda su hediye). Sonucta 8 Euro kuma gomeceginize, midenize gomun ;)