1 Kasım 2014 Cumartesi

Istanbul - Capital of three Emperors

Istanbul - 2014 October

There are some special photos from Istanbul taken by me.

A morning view from Sarayburnu to Kadikoy:


Sultanhamet meydani: (nothing can be lost from history)

(head of serpent; is in Archeological Museum of Istanbul)



Perspective:



Important pieces from Canakkale in Istanbul Archaeological Museums:

Passing from Dardenelles was not free once upon a time:




Classical, old plates made in Canakkale (Çinili Köşk, Istanbul)









27 Eylül 2014 Cumartesi

Balkanlar ( Uskup, Tetova, Ohrid, Bittola, Selanik, Kavala)

Kısa Balkan turu (2012)

Bayram tatillerinde kısa turlar ile yakindaki bolgelere seyahatler sık yapiliyor. Biz de bir 23 Nisan'da kisa tatil ile Istanbul'dan bir tur firmasi otobusune Keşan'dan katilarak Yunanistan ve Makedonya'yi gorme firsati yakalamistik. Firmanin linkini de vereyim; reklam da olsa ne olacak, memnun kalmistik, fiyat da cok ekonomik idi: Turx Travel.
Simdilik fotograflari yerlestireyim. Resimlerin ayrintisini keyfim yetince koyarim. Resimlerin bol oldugu bir yazi olacak.

Üsküp (Skopje)
Rehberimizden ogrendigimize gore Makedonya'nın %4 Turk nufusu varmis. Durumları zor.
Uskup baskent, yeni ve eski sehir olarak ikiye ayriliyor. Sehir ortasindan da nehir geciyor.

Sehir deniz seyiyesinden epey yuksekte olmadi, Nisan ayinda bile kent epey soguk, karasal bir iklim havasinda idi.
Gezimize Üsküp kalesinden baslandi. Cok buyuk bir sehir degil gibi geliyor insana.

Burası Üsküp. Çanakkale'nin Turk dunyasindaki ve tarihindeki onemini goruyorsunuz. Turk mahallesinde çarşı meydaninin arka sokagindaki dukkanin adi.


Canakkale'den geliyor olunca insan hemen etkileniyor. Dukkanin adinin boyle olmasi cok ilginc bence.
Sehrin en eski Turk meydaninda eski bir hamam, sanat galerisi olarak yeniden planlanmis.
Meydandaki doviz burosunda, sirf bu deneyimi yasamak icin Turk lirasi verip Makedon dinari aldik. Verdigimden daha fazlasini alabildigim nadir durumlardandi.
Sehirde kofte cok meshur. Bir lokantada guvecte kurufasulye uzerine konmus koftelerimizi yedik, dinlendik.

Eski sehir ile yeni sehrin ayrimi denebilecek Taş Köprü.
Kitabesi de yerinde.
Büyük İskende Makedonlar tarafindan sahiplenmis. Yunanlilar ile cok buyuk tartismalari var. Hatta Yunanistan israri yuzunden ulkenin adi bile Eski Yugoslavyanin Mekedon Cumhuriyeti seklinde tanimlaniyor. Canakkale'de gecenlerde MK isaretli, bir makedon otomobil gordum. Arka caminda bir etiket yapistirilmisti, muhtemel Yunan gumrugunde yapisiyor. Su yaziyordu mealen hatirladigim;" MK ibaresi, Yunanistan'in bu ülkeyi Makedonya olarak tanidiginin gostergesi degildir." Ne ilginc tartismalar var dunyada!
Rahibe Teresa'nin Üsküp dogumlu bir Arnavut oldugunu biliyormuydunuz?
Sehrin merkezinde onun dogdugu yer olarak bilinen alanda bir anit/muze evi yapilmis.

Tetova (Kalkandelen) Alaca camii, oldukça farkli bir goruntusu var.
Kalkandelen Arnavut bölgesiymis. Buraya girince ortam birden degisiverdi. Heryer cocuk kayniyordu. Arnavutlar, nufuslarini 3-5 en az cocuk yapip artiriyorlarmis. Ulkedeki oylamalar ve nufusa gore verilecek kararlarda etkin olmak icin planli bir calisma. Makedonya ileride oldukca tartismalar yasayacak bir ulke gibi geldi bana. Yugoslavya'dan bakalim daha kac ulke cikar?






Ohrid
Ohri benim en hosuma giden alandi. Muhtesem bir golu var. Havasi cok temiz ve hostu.
Gole dogru inilen meydandaki bu cinar, anlatilan icinde eskiden cay ocagi calistirilmis. Simdi koruma altinda.
El yapimi kagit gordunuz mu hic? Ohrid'de turistik bir alan ve bence cok hos biryer. Aya Soyfa kilisesine giderken ara sokagin uzerinde bir yer. Gozunuzun onunde kagit yapilip, baski tekniklerini de gorebilirsiniz. Ve evet satin alabilirsiniz.




Ohrid'de Aya Soyfa kilisesi.
Otelimizden golun goruntusu. Yazlari epey kalabalik turist oluyormus. Ben de imkan bulup yuzebilmeyi istiyorum.



Resne (Resen)
Ne şehittir ne gazi, ... yoluna gitti Niyazi! Simdilerde Seramik müzesi olarak kullanilan bu bina, bir Osmanli yapisi. Yaptiran ise Resneli Niyazi Bey.


Bittola (Manastır)
Manastir Askeri okulu Turkiye icin onemli bir yer. Binanin geneli Makedonya icin baska bir muze olarak kullaniliyor. Ancak bir kati sembolik olarak Turkiye'ye verilmis; icerisi TSK, Genel Kurmay tarafindan Mustafa Kemal Atatürk'ün okul anisina duzenlenmis.









Manastir icerisinde Turk esintileri de gormek mumkun.




Ve Manastir'daki meshur balkon. Hikayesini giderseniz anlatacaklardir. Ama ben size bir link vereyim konunun icerigini biraz ogrenin; [Eleni Karinte]  Biraz magazinsel bir konu. Gercek midir?



Sehirde Türk konsolosluğu mevcut.







Selanik
Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu ev Selanik'te en cok ziyaret edilen yer. Etrafinda Yunan polislerini gormek sasirtici idi, sehirde baska yerde hic hissetmedim varliklarini. Ozel tatillerde burada onlarca otobus geliyor. Kuyruk bekleyerek ziyaret edebiliyorsunuz. Bina oldukca bakimli, restorasyonu yapilmis.



Bu manzara size biryeri hatirlatiyor mu? Aynen İzmir'e benzetiyorum ben. Selanik kalesinden tepeden bakis burasi.

Aziz Dimitros kilisesi. Osmanli doneminde cami olarak kullanilmis. İc yapisi zaten tanidik.



Meshur Beyaz Kule. Meydan civil civil. Her gorunusten insan bulmak mumkun. Afrika kokenliler de oldukca yogun. Ulkeye girebildikten sonra gondermek mumkun olmuyormus.
Turizm konusunda Yunanlilar yaratici bence. Mesela asagidaki gemiye binesim geldi. Ama vakit yoktu. Istabul'da var mi Osmanli tarzi kayik, sandal, ahsap gemiler falan gezi için? Dunyayi titretmis Osmanli kiliclari nerede?? Turkiye'de satilan hediyelik esyalar bile kaliteden uzak.
Hep tembel deniyorlar Yunanlilara, ama gezdigimiz yollarda ekilmemis alanlari yoktu. Ulke temizdi. Dilenciler gormekle birlikte, Istanbul ve Ankara'da cok daha fazlasi var. Bir de aldiginiz bazi ilaclarin uretim yerlerine dikkat edin. Mesela cok kullanilan bir yara/yanik merhemi vardir, pisiklerde de iyi gelir, son 1-2 yildir Yunanistan uretimi geliyor bize. Bazi agri kesiciler de gordum. Bu durumu iyi analiz etmek lazim. Batti denilen, calismiyor, uretmiyor denilen bir ulkeden biz mal satin aliyorsak, hem de ilac,  durup dusunmek lazim.
Cocuklar heryerde eglenmeyi ve mutlu olmayi hak ediyorlar hem de beceriyorlar.

Aksam yemegimizi yedigimiz lokanta. Karides saganaki kismina hala alisamadim. Yumurtali, domatesli bol sos icinde karides. Karidesi tereyaginda seviyorsaniz isteyince oyle de getiriyorlar.

Yemek yedigimiz lokantanin tuvaletlerinde erkek ve kadini ayirmak icin kullanilan semboller cok ilgimi cekince fotografladim.

Aristotales in bustu. Gece oradaydik, bu halini de gorun.

Kavala
Donus yolunda Kavala'da 2-3 saat kaldik.
Kavalali Mehmet Ali Paşa'nın adi nasilsa kabul gormus. Acaba Osmanli İmparotorluguna baskaldirmis olmasi mi etkili bunda? Otel olarak kullanilan imarethanesi var.





Ve cocuklarin yedigi nadir yemek. Burada "beef" diyerek veriyorlar. Dana kiymasindan oluyor beef olunca.